Talviaika on koirillekin ”flunssakausi”, jolloin köhitään ja pärskitään erilaisten pöpöjen takia. Nyt on ollut paljon liikenteessä niin kennelyskää kuin nenäpunkkiakin, joita kannattaa hoitaa asianmukaisesti ja sairastuneiden välttää remuamista muiden koirien kanssa. Nelijalkaisenkin potilaan on hyvä levätä ja toisaalta varoa tartuttamasta toisia.
Nenäpunkki
Nenäpunkki aiheuttaa muun muassa niiskutusta ja aivastelua, tyypillinen oire on äänekäs sisäänhengitys nenän kautta (reverse sneezing). Jos koirallasi on oireita, kannattaa hakea loishäätökuuri, jotta tilanne saadaan normalisoitua. Kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin heti oireiden alettua.
Nenäpunkki on yleinen ja tavallisille tallaajille, niin koirille kuin omistajille, harmiton sairaus. Koirille jotka työskentelevät/kisaavat/harrastavat hajutyöskentelyn parissa voi nenäpunkki aiheuttaa hajuaistin täydellisen tai osittaisen menetyksen, joten vaiva kannattaa hoitaa.
Nenäpunkki tarttuu koirien välisessä kontaktissa tai vaikka haistelemalla samaa kohtaa, jota on haistellut jokin aika sitten tartunnan saanut koira. Siksi tartunnan saaneiden kannattaa välttää puistoilua ja muita paikkoja, joissa on paljon koiria, sillä kiusallinen vaikkakin vaaraton nenäpunkki tarttuu helposti muihin.
Lisätietoa: www.elainlaakariin.fi/koiran-nenapunkki
Kennelyskä
Kennelyskä on ”koirien flunssa”, tarttuva hengitystietulehdus. Koira yskii, köhii, yökkäilee, erittyy limaa ja rasitus lisää köhimistä. Oireet alkavat usein hyvin äkillisesti ja oireiden voimakkuus riippuu hengitystievaurioiden vakavuudesta. Kennelyskän itämisaika on noin 4–14 päivää. Tartunta tapahtuu yleensä suorassa kontaktissa kennelyskäisen koiran kanssa, harvemmin esim. ruokakuppien tai ihmisten välityksellä.
Kennelyskä ei yleisesti vaadi hoitoa, vaan yskä loppuu kuin itsestään, mutta se voi pahimmillaan kestää jopa viikkoja. Sairastunut koira kannattaa pitää levossa, jotteivät oireet voimistu. Kannattaa kuitenkin aina käyttää omaa harkintakykyä siinä, koska ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Jos koiran yleiskunto on selvästi heikentynyt tai koiralla on kuumetta, voi olla kyse myös bakteeri-infektiosta, joka vaatii lääkehoitoa.
Kennelyskää sairastaneet koirat on hyvä pitää erossa muista koirista jonkin aikaa parantumisenkin jälkeen, jotta tarttumisriski olisi mahdollisimman pieni.
Lisätietoa: www.elainlaakariin.fi/kennelyska